Kako objaviti učinkovit oglas na bolha.com? 

Za lastnike bolha.com trgovin smo pripravili smernice kako objaviti učinkovit oglas.

Kako sploh začeti?

Na portalu bolha.com lahko prodaja vsak, ki je registriran. Registracijo opravite preprosto, varno, hitro in brezplačno. bolha.com jamči tudi za zasebnost vaših podatkov in z njimi ravna v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Registracija poteka na dva načina – 1) izpolnite spletni obrazec, ali 2) se povežete s svojim uporabniškim imenom na Facebook-u. V vsakem primeru boste potrebovali uporabniško ime in geslo. Prvega ni mogoče spreminjati, ko si ga enkrat izberete in potrdite, zato razmislite, ali bi na spletu res bili radi poznani pod imenom LoveJustinBieber. Več informacij o registraciji dobite tukaj. Voila, zdaj pa k oglasom!

Kako lahko objavim oglas?

Na spletni strani poiščite moder gumb Objavite oglas in sledite enostavnim korakom do cilja. Če želite, da bo oglas bolj »povabljiv« in bo pritegnil več potencialnih kupcev, mu dodajte fotografije ali video vsebine, saj nas je večina bolj pozorna na vizualno podobo kot na suhoparno besedilo.

 • FOTOGRAFIJE: K enemu oglasu lahko pripnete tudi do 20 fotografij. Tako lahko plinski žar objavite iz vseh zornih kotov, hkrati pa dodate še sliko sočnega mesa, ki se lepo speče na njem. Kliknite gumb »Dodajte fotografije« in iz svojega računalnika izberite fotografije, ki jih želite objaviti. Vrstni red fotografij spreminjate tako, da preprosto kliknete nanjo in jo povlečete na želeno mesto.
 • VIDEO VSEBINA: K oglasom lahko vedno dodate tudi video posnetke, ki so objavljeni na spletni strani Youtube ali Vimeo. Posnetek na Youtube-u odprite in kliknite na gumb »Share« (ali »Skupna raba«), ki se nahaja pod videom. Odpre se vam okno z vsemi možnostmi deljenja videa, kjer lahko kopirate url povezavo (“Share” / “Skupna raba”) ali embed kodo (“Embed” / “Vdelaj”). Kopirano vnesete v vnosno polje v razdelku “Dodaj video” pri objavi oglasa na bolha.com. Na Vimeo je postopek podoben: kliknite na ikono »Share« na desni strani video vsebine in iz novega pogovornega okna kopirajte kodo v polju »Embed«. Na bolha.com kliknite »Dodaj video« in v prostor vnesite kopirano povezavo

Kako z oglasom izstopati?

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako pripraviti učinkovit oglas na bolha.com.

 1. Naslov oglasa naj bo čim bolj natančen, a vanj ne poskušajte stlačiti celotne vsebine oglasa. Samostalniku dodajte kakšen udaren pridevnik, razmislite pa tudi o tem, ali je smiselno uporabljati kodo posameznega aparata. Veliki večini ljudem nič ne pomeni, ali je po znamki aparata še koda EGF33290YX ali EEE00000YX, saj nas to samo odvrne. Namesto tega zapišite raje kaj bolj uporabnega in mikavnega.
 2. V oglasu navedite realno ceno. Stvar je podobna kot pri oglasu za delo. Služba vas bo prej zamikala, če bo v razpisu navedena okvirna mesečna plača, kot pa, če piše »po dogovoru«. Zavedajte se, da smo ljudje včasih leni in bomo namesto poklicali nekoga in ga vprašali za ceno, raje preskočili oglas in brskali dalje.
 3. Za oglas izberite primerno kategorijo in podkategorijo. Škoda bi bilo, da se vašega oglasa ne bo opazilo, če ga boste pomotoma stlačili v napačno kategorijo. Če niste prepričani, v katero kategorijo sodi, pobrskajte po bolha.com za podobnimi rečmi. Iz objavljenih oglasov lahko hitro ugotovite, v kateri kategoriji so.
 4. Podrobno opišite vaš izdelek, izpostavite njegove prednosti in opišite morebitne napake.Razlog je enak, kot v točki št. 2. Kupcem morate čim več informacij ponuditi na dlani, da bodo lahko med seboj primerjali podobne izdelke in se odločili za pravega. Ne pozabite na dimenzije, če so te pomembne. V primeru, da ste z informacijami skopi, bodo kupci mogoče dobili občutek, da nekaj skrivate. Ne bojte se zapisati tudi morebitnih napak, ki označujejo vaš izdelek. Morda se bo ravno zaradi teh napak in posledično nižje cene nekdo odločil za vas. iskrenost je pač lepa čednost.
 5. V oglasu objavite več fotografij izdelka. Kot že rečeno, smo ljudje večinoma vizualni tipi, ki nam ogromno pomeni predstava o nekem izdelku. Fotografirajte izdelek, pokažite, v kakšnem stanju je in ne skoparite! Objavite lahko tudi do 10 fotografij.
 6. V enem samem oglasu nikoli ne prodajajte več izdelkov ali storitev. Zapisi v stilu »Prodam avto, motorno žago, garderobno omaro in rolerje« ne pride v poštev. Tak oglas ni jasen, zavaja kupce, prav tako pa boste imeli težavo, v katero kategorije (iz točke 3) ga vstaviti.
 7. Namesto točke 6 raje povabite uporabnike, naj si ogledajo še druge izdelke ali storitve, ki jih ponujate na bolha.com. Takšen način se je izkazal za veliko bolj učinkovitega – ljudje si namreč med spletnim nakupovanjem vzamemo čas, zato ni nič čudnega, če bomo kdaj začeli pri ponudbi samokolnic in končali pri prodajalcih otroških vozičkov.
 8. Napišite, kako ste pripravljeni poslovati (osebni prevzem, dostava, plačilo po povzetju …). Kot že rečeno v zgornjih točkah, je potrebno kupcu predstaviti vse informacije, da se bo lažje odločil za nakup. Pri postavljanju pogojev poslovanja se postavite v kožo kupca – ali bo kupil izdelek, če je potrebno predhodno plačilo, ali bo raje skeptično kliknil na drug oglas? S kupcem se je potrebno najti na pol poti, da bo volk sit in koza cela.
 9. Potencialne kupce prijazno povabite, naj stopijo v stik z vami. Seveda, ker lepa beseda še lepše mesto najde.
 10. Kupcem bodite na voljo za vprašanja. Odgovarjajte jasno, hitro, pošteno in natančno. Če obstaja možnost, da si kupec blago pred nakupom ogleda, mu jo ponudite, saj se bo tako lažje odločil za nakup. Tako se namreč izpelje večina uspešnih kupčij preko bolha.com.

Poskrbite tudi za svojo varnost

Bodite pozorni na kupce iz tujine. Žal obstaja nekaj takih, ki bi vas radi ogoljufali. Na bolha.com stalno skrbimo za to, da jim preprečujemo dostop do naše storitve, a vseeno previdnost ni odveč. Če nekdo ponuja več denarja, kot ste zapisali v oglasu, počakajte, razmislite in ne dovolite, da vas zavede. Zadnja stvar, ki si jo želite, je, da se potrudite in kupcu pošljete izdelek, zanj pa nikoli ne dobite plačila. Ne zaupajte kopijam nakazil preko tujih spletnih sistemov in bodite pozorni na okorno slovenščino, ki diši po tem, da je bil uporabljen spletni prevajalnik besedil. Prav tako ni ravno običajno, da vam potencialni kupec ali prodajalec sporoča, da želi komunicirati samo preko e-pošte ali internih sporočil. Če med uporabo bolha.com naletite na sumljive posameznike, to sporočite našim svetovalcem za podporo uporabnikom na podpora@bolha.com ali 01 4201 640.